TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Tribseer Straße 22

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:
* Adolph Gerson, geboren 1872, onteigend 1938, vernederd / gekweld, overleden 1938.
* Natan Gerson, geboren 1920, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord 1942.
* Johanna Gerson geboren Kuhnreuter, geboren 1885, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord 1942.

Adolph Gerson was koopman en kolenhandelaar. Na vervolging door de nazi's stierf hij in 1938 aan hartfalen. Zijn grafsteen op de Joodse begraafplaats in Stralsund heeft de woorden "mein geliebter, treuer Mann" [/ i] en "der gute Vater u. Bruder" .[/ik]

Informatie gevonden over het sterfjaar van Adolph's vrouw Johanna en hun zoon Natan komt niet overeen met de informatie over hun stolpersteïne.

Yad Vashem, verwijzend naar het Duitse federale archief, stelt dat Johanna Gerson geboren Kuhnreuter op 19 februari 1943 van Berlijn naar Auschwitz werd gedeporteerd en daar werd vermoord.

Natan Gerson (en spellingsvarianten) komt niet voor in de Yad Vashem- of de US Holocaust Memorial Museum-databases. Geni.com laat zien dat de zoon van Adolf en Johanna Heinrich Gerson was, geboren in 1920; er is geen bijnaam gegeven. In Yad Vashem werd Heinrich Heinz Gerson, geboren in 1920 in Stralsund, met dezelfde trein van 19 februari 1943 als Johanna Gerson naar Auschwitz gedeporteerd.

Wel is duidelijk dat Johanna en Natan / Heinrich naar Auschwitz zijn gedeporteerd en het niet hebben overleefd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

54.310826, 13.086659