TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Sonnenscheinstraße 21

Deze Gedenksteen (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:
Elsa Heinrich (geb. 1899, vermoord in Grafeneck op 5-11-1940).

Elsa Heinrich was de derde van zeven kinderen. Ze was epileptisch en werd op 8-jarige leeftijd naar een verpleeghuis in Stetten (Pflegeanstalt Stetten) gestuurd. De Autoriteit Schorndof betaalde haar huisvesting. Ze ging 2 jaar naar school in Stetten en werd als een goede leerling beschouwd. Ze ging blijkbaar een tijdje naar huis. Haar toestand begon in 1927 te verslechteren. In 1932 keerde ze terug naar de vestiging in Stetten, maar mocht ze de vakantie thuis doorbrengen. Ze kreeg extreem heimwee en vervolgens suïcidaal, inclusief een hongerstaking en de wens om zichzelf te vergiftigen of haar aderen door te snijden. Toen de nazi's besloten dat ze het leven niet waard was, deporteerden ze haar naar Grafeneck waar ze haar op 41-jarige leeftijd vermoordden met behulp van koolmonoxidegas. In totaal werden 330 patiënten uit Pfleganstalt Stetten in 8 "grijze bussen" gedeporteerd naar hun dood in Grafeneck.

Kasteel Grafeneck werd een euthanasiecentrum als onderdeel van de Nazi Aktion T-4, die in 1940 de moord op 10.654 geestelijk of lichamelijk gehandicapten autoriseerde en uitvoerde. Ze werden systematisch vermoord door middel van dodelijke injectie of gas - een voorloper van de massamoorden in concentratie- en vernietigingskampen.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

48.802412, 9.534341