TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse (Joodse en algemene) Oorlogsgraven Hattem

Op de Joodse Begraafplaats van Hattem (naast de Algemene Begraafplaats) is het gezamenlijke graf van Abraham van Gelder en Elisabeth van Gelder-Bakker

Zij zaten samen met hun kinderen ondergedoken op landgoed Molecaten bij Hattem, samen met enkele andere Joodse families. Vanwege hun riskante gedrag en het niet volgen van de regels om ontdekking te vermijden werden de kinderen gescheiden van de ouders elders ondergebracht. Dit leidde tot grote spanningen bij beide ouders, die tot alles bereid waren om hun kinderen terug te krijgen.

Het gevaar van verraad door het gedrag van de ouders werd zo groot dat op 22 april 1944 de betrokken mensen van het verzet besloten tot liquidatie. Diezelfde nacht is het echtpaar gedood. Hun lichamen werden in het bos begraven en na de oorlog overgebracht naar de Joodse Begraafplaats.

Op het algemene deel van de begraafplaats ligt het graf van Jan Karel Wendt, verzetsstrijder en één van de 117 gefusilleerden op 8 maart 1945. Hij overleed bij Woeste Hoeve, als gevolg van een wraakactie op de aanslag op Hans Albin Rauter, de hoogste SS'er in Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries, Dick de Bruijne (deel verzetsstrijder)
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 5), Fedor de Vries (2, 3), Dick de Bruijne (4)

Gerelateerde boeken

Woeste Hoeve: 8 maart 1945