TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats In Flanders Field

Op deze oorlogsbegraafplaats rusten 411 Amerikaanse soldaten en officieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Ook worden hier 41 vermiste Amerikaanse soldaten herdacht.

Kapel van de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats
Op de voorkant: "Greet them ever with grateful hearts"

op de rechterkant: "This chapel has been erected by the United States of America in memory of her soldiers who fought and died in Belgium during the world War. These graves are the permanent and visible symbol of the heroic devotion with which they gave their lives to the common cause of humanity."

op de achterkant: "Ter nagedachtenis van hun soldaten die in België streden en sneuvelden gedurende de Groote Oorlog werd door de Vereenigde Staten van Amerika deze bidplaats opgericht. Ter eeuwige dage zullen deze graven getuigen van het heldenoffer door hen gebracht voor het algemeen welzijn van het menschdom".

op de linkerkant: Franse tekst

In 1930 werden de werken gestart voor de bouw van de centrale kapel.
Ze werd opgetrokken in witte Franse natuursteen met zware bronzen toegangsdeur in reliëf versierd met verguld kruis, omgeven door eikentakken en stralen.
Boven de deur een geelgekleurd glasraam versierd met maaswerk.
Boven de ingang van de kapel staat in zuiver bladgoud te lezen "Greet them ever with grateful hearts " ("Gedenk hen steeds met een dankbaar hart").
Aan de binnenzijde van de kapel zijn in de hoeken gecanneleerde pilasters aangebracht en in de ondiepe nissen bleekroze marmeren tekstplaten.
Het plafond is bedekt met een beige en goudkleurige mozaïek, versierd met vredesduiven en in het midden een vergulde olielamp onder sterrenhemel.
Op de grond ligt een beige marmeren vloer. Op enkele treden staat een altaar uit wit en zwart marmer. Opzij van het altaar zijn er twee gedeeltelijk vergulde en zwart beschilderde kandelaars in Egyptische stijl geplaatst
Op een plaat achter het altaar: een doorlopende, vergulde band met in het midden een verguld zwaard met de punt naar beneden gericht.
Op de voorkant van het altaar: "I will ransom them from the power of the grave,
I will redeem them from death (Hosea, XIII, 14)".
Links van het altaar: bovenaan een medaillon met meandermotief met daarin een arend afgebeeld; onderaan: "In memory of those American soldiers who fought in this region and who sleep in unknown graves", de 43 namen alfabetisch gerangschikt;
rechts van het altaar: zelfde tekst als links, de namen alfabetisch gerangschikt.

De kapel met afgeschuinde hoeken staat op een achthoekig platform en is versierd met gestileerde pilasters, afgewerkt met een doorlopende kroonlijst met tandlijstmotief. Hierop staat nog een trommel met fijnere kroonlijst en vier leeuwkoppen, dienend als waterspuwers.
Op de achterkant een reliëf van een vrouw met krans, symbool van Droefheid en daaronder de Nederlandse tekst "Ter nagedachtenis van hun soldaten die in België streden en sneuvelden gedurende den Grooten Oorlog werd door de Vereenigde Staten van Amerika deze bidplaats opgericht. Ten eeuwigen dage zullen deze graven getuigen van het heldenoffer door hen gebracht voor het algemeen welzijn van het menschdom"
Op de rechterkant staat een reliëf met een schrijvende vrouw die de Geschiedenis symboliseert, daaronder bovenstaande tekst in het Engels.
Op de linkerkant een reliëf met een vrouw met waakvlam, symbool van de Herinnering, daaronder de Franse vertaling van bovenstaande tekst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2, 3, 4), Marie-Christine Vinck (5)
  • Archief ruimte en erfgoed – afdeling West-Vlaanderen

50.873828, 3.453825

Fotoreportage Memorial Day op Flanders Field

29mei

Fotoreportage Memorial Day op Flanders Field

Op 28 mei 2023 vond de Memorial Day ceremonie op het Flanders Field American Cemetery in het Belgische Waregem plaats. Deze herdenking werd op 3 juni 1923 voor het eerst georganiseerd. Op deze oorlogsbegraafplaats rusten 411 Amerikaanse soldaten en officieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Ook worden hier 41 vermiste Amerikaanse soldaten herdacht. TracesOfWar-medewerkster Christine Vinck, die een adoptiegraf op de begraafplaats heeft, woonde de bijeenkomst bij en maakte de onderstaande foto’s.

Lees meer