TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Halifax W7930

In de nacht van 22 op 23 juni 1943 was de viermotorige Engelse Halifax bommenwerper W7930 EY-W op weg naar het Ruhrgebied om deel te nemen aan de luchtstrijd. Het toestel werd aangeschoten door luchtafweergeschut bij Soesterberg. Ten zuidwesten van Renswoude volgde een fataal luchtgevecht met een Duitse nachtjager. De Halifax stortte neer op de boerderij "De Wetering" welke volledig werd verwoest. De zeven bemanningsleden van de Engelse bommenwerper kwamen allen om het leven. De bewoners van de boerderij, de familie Vlastuin, kwamen met de schrik vrij.

Het monument bevindt zich op privéterrein, maar is wel gelegen aan een openbaar (wandel)pad. Vanaf dit (wandel)pad is het monument dan ook prima te bekijken en de tekst erop prima te lezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Werkgroep Halifax monument Renswoude
  • Foto's: Barry van Veen

52.068038, 5.536775

Herdenking crash Halifax

jun2021

Herdenking crash Halifax

Woensdag 23 juni was het exact 78 jaar geleden dat een bommenwerper op weg naar Duitsland neerstortte in Renswoude aan de Kerkstraat nabij het Heitje. De boerderij van de familie Vlastuin werd door de vlammen verwoest. De bewoners, het echtpaar Vlastuin, opa en oma van de huidige agrariër bleven ongedeerd. Jan Stutvoet vertelde in groep 7 van de Stifthorst over de tweede wereldoorlog en over de oorlogsmonumenten die in Renswoude staan. Na afloop liep de klas naar het monument aan de Kerkstraat. Dit monument werd 70 jaar na dato onthuld met een mooie ceremonie.

Lees meer

Fotoverslag onthulling monument Halifax W7930

jun2013

Fotoverslag onthulling monument Halifax W7930

Op zaterdagmiddag 22 juni 2013 vond in Renswoude de onthulling van het monument voor de Handley Page Halifax W7930 YE-W plaats. De viermotorige Halifax bommenwerper was in de nacht van 22 op 23 juni 1943 op weg naar het Ruhrgebied om deel te nemen aan de luchtstrijd. De bommenwerper werd aangeschoten door afweergeschut bij Soesterberg. Ten zuidwesten van Renswoude volgde een fataal luchtgevecht met een Duitse nachtjager. Het toestel stortte neer op de boerderij 'De Wetering' welke volledig werd verwoest. De zeven bemanningsleden kwamen allen om het leven. De bewoners van de boerderij, de familie Vlastuin, kwamen met de schrik vrij.

Lees meer