TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restant Beschadiging Gebouw Spaarbank Rønne

De Duitsers bezetten het eiland Bornholm al vanaf 9 april 1940. In mei 1945 horen de bewoners van het eiland Bornholm dat de bevrijding van hun eiland op handen is. Maar wat ze nog niet weten is dat de oorlog voor hun nog niet voorbij is. De Duitsers zouden zich overgeven aan de Britten onder leiding van veldmaarschalk Montgomery. Het nieuws van de overgave kwam te laat waardoor op 7 mei 1945 Sovjet vliegtuigen de gemeenten Nexø en Rønne bombarderen. Er werden eveneens pamfletten over het eiland uitgestrooid met het bevel dat Gerhard von Kamptz zich moest overgeven.

Op 8 mei 1945 werden Nexø en Rønne geëvacueerd nadat er opnieuw Sovjet vliegtuigen onderweg waren naar het eiland Bornholm. Ze bombardeerden wederom beide steden die het zwaar kregen te verduren, want er was nog meer schade dan de dag voordien. Bij beide bombardementen kwamen talloze burgers en Duitse soldaten om het leven.

De eilandbewoners hopen op een snelle bevrijding en een einde van de gevechten. Maar de hoop slaat snel om. Een dag later, op 9 mei 1945, komen er Russische troepen aan die het eiland zullen bezetten. Bornholm voelt zich in de steek gelaten door de rest van Denemarken. Pas een jaar later, op 5 april 1946, volgt de definitieve bevrijding van het Deense eiland.

Na de bevrijding begon men aan de heropbouw van beide steden. Er was ook plaats tot het herdenken van de gebeurtenissen. Zo werden restanten van de Spaarbank te Rønne behouden en als een klein monument onderhouden. Het opschrift bij de restanten:
DEL AF
HOVEDINDGANGSPARTI FRA DEN GAMLE
SPAREKASSEBYGNING
SKADET VED BOMBARDEMENT
8 MAJ 1945


Vertaling naar het Nederlands:
DEEL VAN
HOOFDINGANG VAN DE VOORMALIGE
GEBOUW VAN DE SPAARBANK
BESCHADIGD DOOR BOMBARDEMENT
8 MEI 1945

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

55.101748, 14.698524