Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie

Het monument bevindt zich naast de ingang van het Liberty Park. Op het monument is de volgende tekst in zowel Nederlands als Engels geschreven:
OCTOBER 1944
TER HERINNERING AAN

de soldaten van de
7e Amerikaanse Pantserdivisie
die hun leven gaven tijdens
de bevrijding van Overloon


In oktober 1944 vond in het verlengde van operatie Market Garden de Slag om Overloon plaats. Deze slag staat ook bekend als 'De slag in de schaduw' en 'De vergeten slag'. Een felle strijd tussen de geallieerde en Duitse troepen, met grote verliezen aan beide zijden.

De Amerikaanse 7e pantserdivisie (bijgenaamd The Lucky 7th) was een van de partijen in deze slag. Om de divisie de eer te brengen heeft een groep vrijwilligers een Shermantank gerestaureerd. De gerestaureerde tank is toegevoegd aan het monument van de 7e Pantserdivisie op het Museumplein in Overloon.

De tank heeft het WD nummer, de unit code, en de naam "ABLE ABE" van een tank die tijdens de slag om Overloon is uitgeschakeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Geen boompje is meer heel
Sherman Medium Tank 1942-45

30sep

Horsa Glider op transport naar oorlogsmuseum Overloon

Het houten zweefvliegtuig dat de afgelopen weken vele duizenden bezoekers trok in Oosterbeek tijdens de herdenkingen om Market Garden aldaar, gaat vandaag op transport naar zijn eindbestemming; Oorlogsmuseum Overloon. Deze zogenoemde Horsa Glider is een replica van de toestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet. Bijzonder aan dit toestel is dat er originele onderdelen gebruikt zijn om het compleet te maken. Over de hele wereld zijn er maar twee van deze exemplaren. Het toestel komt van een RAF-basis in de buurt van Birmingham. Daar heeft het toestel lange tijd in een hangar gestaan, maar krijgt nu, na restauratie, een mooie plek in Oorlogsmuseum Overloon.

Lees meer

11aug

Bevrijdingsleger herleeft tijdens Sante Fe Event bij Oorlogsmuseum Overloon

Twee dagen lang slaat een bevrijdingsleger zijn kamp op in de bossen rondom het Oorlogsmuseum Overloon en kunnen bezoekers door het tentenkamp lopen, schijngevechten bekijken en meerijden met historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Oftewel: de vijfde editie van het Santa Fe Event vindt dit weekend plaats. Bekijk hier de mooiste fotoís van zaterdag.

Lees meer