TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Gent Rijkshogere Technische en Handelsschool

Dit monument herdenkt de voormalige studenten van de Rijkshogere Technische en Handelsschool die zijn omgekomen of vermist in de Eerste Wereldoorlog.

Het monument bevindt zich op het binnenplein van het vroegere Sint-Agneteklooster, later herbestemd als Nijverheidsschool.

Het werd in 1923 onthuld als huldebetoon aan de gesneuvelde en opgeëiste leerlingen, oud-leerlingen en leerkrachten van de vroegere Nijverheidsschool, later het Koninklijk Technisch Atheneum van Gent.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het ook opgedragen aan de burgerlijke slachtoffers verbonden aan de school.

Het monument is fraai uitgewerkt in arduin met een esthetisch mooi figuratief bronzen beeld naar ontwerp van de Gentse beeldhouwer Louis Dubar.
Het hardstenen beeldhouwwerk is drie meter hoog, samengesteld uit twee verbonden pijlers, verder een tekstplaat, twee zwaarden met halve lauwerkrans en het Belgische wapenschild.
Het bronzen figuratief beeld is een zittende jongeling of leerling met een bloemslinger op de knieën. Hij zit stil en sereen en symboliseert rouw en verdriet om de medeleerlingen die hun leven lieten voor het vaderland.

Bron : Erfgoedobject (Onroerend erfgoed – site Vlaamse overheid)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.047686, 3.719212