TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roemeense Oorlogsgraven Duitse Oorlogsbegraafplaats Boekarest

Dit graf bevat de stoffelijke overschotten van zes Roemeense soldaten die tussen 1916 en 1918 zijn gesneuveld.

Dit monument verwijst naar de twee slagen die plaatsvinden tijdens de slag om Boekarest, in Prunaru en Naipu, beiden ten zuidwesten van Boekarest. De slag om Prunaru vond plaats op 28 november 1916 toen een Alpenkorps bataljon van de 217th Duitse divisie Prunaru bezette.

Om te vermijden dat hij werd omcirkeld gaf generaal Referandru van de 18e Roemeense infanterie divisie het bevel aan zijn 43e brigade en 2e Roșiori regiment om de Duitsers aan te vallen. Het cavalerie regiment viel aan met een charge, maar werd volledig neergemaaid door Duitse machinevuur. Van de 5.000 soldaten overleefden maar 134 de slag. Dit gaf de 18e Roemeense infanterie divisie de mogelijkheid om terug te trekken naar Boekarest.

Een paar later, begin december, vond er wederom een slag plaats bij Naipu, waar troepen van generaal Rezan's 4e leger na 50 mijl marcheren in 2 dagen de cavalerie divisie van Von der GŲltz terug drongen.

Op de oorlogsbegraafplaats Pro Patria in Boekarest liggen 28 Roemeense graven uit de Tweede Wereldoorlog, gerelateerd aan de Odessa campagne in 1941.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen
Lees meer (1)