TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Luxemburgse Krijgsgevangenen

In het Nationaal Museum voor Militaire geschiedenis hangt deze verklarende tekst aan de ingang van een zaal:
Russisch krijgsgevangenen-verzamelkamp voor o.a. onder dwang gerekruteerde Luxemburgers.
Tambow, een Russische stad ongeveer 430 kilometer ten zuidoosten van Moskou, is tevens de aanduiding voor het krijgsgevangenenkamp nr.188 (foto 5). Het kamp bevond zich op ongeveer 20 km. van de stad Tambow zelf, nabij het, door berkenbossen omgeven spoorwegstation RADA.
Kamp 188 was hoofdzakelijk bestemd als verzamelkamp voor Elzas- Lotharingers en Luxemburgers, die van oktober 1942 tot juli 1944 door de naziís gedwongen werden in de Duitse "Wehrmacht" te dienen. Talrijke krijgsgevangenen van andere nationaliteiten Ė hun aantal wordt op 50.000 geschat Ė waren eveneens in Tambow geÔnterneerd.
991, onder dwang gerekruteerde Luxemburgers, van de jaargangen 1920-1926, werden in dit kamp gevangen gehouden.
Drie rijen, zes meter hoog prikkeldraad en grote wachttorens omringden het kamp: tevens werd van grote, bloeddorstige honden gebruik gemaakt. De barakken, twee meter diep in de grond, met zand en gras bedekt, konden 150 tot 400 gevangenen bevatten. Water was schaars en ondrinkbaar. 167 Luxemburgers hebben hier hun leven verloren als gevolg van ontberingen, ziekte, heimwee, angst enz. Zij hebben hun laatste rustplaats gevonden in massagraven, onder de berken buiten het kamp.
Op 6 juli 1944 werden 1500 Elzas-Lotharingers, na bemiddeling van de Franse Generaal Petit, uit het kamp vrijgelaten. Het merendeel van de Luxemburgers, waarvan de eersten zich sinds 5 augustus 1943 in het kamp bevonden, kregen hun vrijheid eerst op 29 september 1945 terug.
Zij werden op 5 november 1945 in feeststemming in Luxemburg ontvangen.

Foto 2: in de hoek van de zaal staat een vitrine waar een urn in staat en twee plaquettes hangen met een Franse en een Russische tekst. In het midden staat de urn op een verhoging met daarover de Luxemburgse vlag gedrapeerd. In de urn zit aarde van de begraafplaats Kirsanow/Tambow.

In het midden van de zaal staat een zuil met aan alle vier de zijden lijsten met de namen van de slachtoffers van A t/m Z.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg (1, 2, 3, 4), Eddy de Kruijff (5)