TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Werkkamp Szmalcowka

Kamp Szmalcówka was vanaf 1940 tot eind juli 1943 in gebruik. Het deed dienst uit als Duitse 'heropvoedings' werkkamp en was tevens een subkamp van kamp 'Lebrechtsdorf'.

Het kamp was gevestigd in een verlaten fabriekscomplex aan de 'ulicy Grudziadzkiej 124/126'. De kamppopulatie bestond voornamelijk uit verdreven Polen uit de regio Gdansk - West-Pruisen. Epidemieën, zeer slechte hygiëne, honger en wrede behandeling zorgden voor een hoge sterftecijfer onder de kampgevangenen. Per 1 september 1942 werd het een subkamp van 'Lebrechtsdorf'. In juli 1943 werd het kamp geliquideerd en de overlevenden overgebracht naar 'Lebrechtsdorf'.

Van de 12.000 kampgevangen, vonden 1.199 (waaronder 397 kinderen) hier de dood. 400 kampslachtoffers liggen begraven op de Cmentarz Komunalny nr 2 te Toruń.

Het kamp tegenwoordig:
Sinds 1976 staat recht tegenover de voormalige kamp locatie een monument ter nagedachtenis aan de Szmalcówka kampslachtoffers. Dit monument kan men herkennen aan een stuk muur (afkomstig van één van de fabrieksgebouwen) met daarop een plaquette aangebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken