TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Amédée Hesse

Dit monument herdenkt Amédée Hesse, die op 15 oktober 1915 door de Duitsers werd geëxecuteerd.

Pierre Amédée Hesse werd geboren op 28 juli 1870 in Metz. Hij emigreerde naar België, waar hij aan de Universiteit van Luik het diploma van tandarts haalde.
Amédée Hesse was lid van "Les Amateurs Cyclistes Verviétois en was onder meer in een wieleruitslag uit 1894 in Ensival terug te vinden is.
Op 6 maart 1912 verscheen de melding dat Amédée Hesse door de Franse regering benoemd was tot "Officier d’Académie de France". In augustus 1912 organiseerde de Vélo-Club-Spadois de start van de derde rit van de Ronde van België (Spa-Namur) en een maand later wordt Hesse als voorzitter van de club vermeld.

Kort na de Duitse invasie in 1914 werd Amédée Hesse inlichtingsagent voor de Franse inlichtingendienst in het netwerk "Renier" dat de Duitse treinbewegingen tussen Verviers en Luik bespioneerde. Spa was een belangrijk knooppunt van een spoorlijn waar de Duitsers Russische krijgsgevangenen verbeteringswerken lieten uitvoeren zoals tunnels en bruggen. Hesse gaf berichten door over die bouwwerken.

Op 26 augustus 1915 om 22.30 uur belden drie man van de Duitse militaire politie aan bij de woning 15 Avenue du Marteau (tegenwoordig Avenue Reine Astrid). Hesse deed de deur zelf open en werd tot twee uur ’s morgens thuis ondervraagd waarbij de woning doorzocht werd, maar niets gevonden werd. Hij werd daarna meegenomen zonder dat hij afscheid van zijn vrouw en kinderen kon nemen en overgebracht naar de gevangenis Saint Léonard te Luik. Hesse werd op 15 oktober wegens "verraad" ter dood veroordeeld door het Duitse Feldgericht van Luik. De Duitsers brachten hem op 17 oktober om 23 uur over naar La Charteuse te Luik waar hij op 18 oktober 1915 om 5 uur ’s morgens werd gefusilleerd.

Op 2 augustus 1919 werd zijn stoffelijke resten opgegraven en overgebracht naar Spa, waar hij op 5 augustus een plechtige begrafenis kreeg. Op 25 juli 1920 huldigde de vereniging "La Warfaazienne" aan het meer van Warfaaz tegen de heuvel een monument in ter nagedachtenis van hun stichtend voorzitter. In 1940 vernietigden de Duitsers het monument, maar dankzij de architect Ivan Dethier die het beeld van het monument had gered, werd het monument in 1946 herbouwd. Bij het eeuwfeest van de vissersvereniging werd in 2008 het monument hersteld. In de jaren 20 gaf het gemeentebestuur van Spa de weg die Spa met het mer van Warfaaz verbond de naam "Avenue Amédée Hesse".

Info: renners-in-de-grote-oorlog.fandom.com/nl/wiki/Amédée_Hesse

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + TracesOfWar
  • Foto's: Joost Verheijden