Monument Jhr. J.J.G. Beelaerts van Blokland

Dit Monument is een herinnering aan Jhr. J.J.G. Beelaaerts van Blokland.
Jhr. Beelaerts van Blokland was een Nederlands verzetsman en Engelandvaarder, brigadegeneraal van de Prinses Irene Brigade. Jhr. Beelaerts van Blokland studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en gaf les aan de Cavalerie-opleiding in Amersfoort.
Na de Duitse inval in Nederland van 10 mei 1940 ging hij terug naar zijn ouderlijk huis in Oosterbeek en ging hij in het verzet. Nadat hij door de Duitsers werd gezocht, vluchtte hij naar Amsterdam vanwaar hij in mei 1941 samen met drie andere Engelandvaarders (piloot Govert Steen, Fokker-technicus Wijbert Lindeman en verzetsman Wim Boomsma), een Duits watervliegtuig stal. Deze Fokker T.VIIIw lag in de Amsterdamse Minervahaven en hiermee vlogen ze naar Engeland.
Boven Engeland werd het vliegtuig, dat voorzien was van hakenkruizen, door de Britse luchtafweer beschoten. Na een noodlanding werden ze door de kustwacht opgewacht, waarna ze later onder politiebegeleiding naar Londen werden gebracht waar hij contact opnam met Koningin Wilhelmina.
Beelaerts overreedde de majesteit om Prins Bernhard opperbevelhebber van de strijdkrachten te maken; dit zou een wens zijn van het Nederlands verzet. Beelaerts werd commandant van de Prinses Irene Brigade (PIB) in de rang van majoor, en nam deel aan de Landing in NormandiŽ en de Slag om Arnhem. Na de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij de heroprichting van de Nederlandse cavalerie.
Jhr. J.J.G. Beelaaerts van Blokland is overleden op 14-11-2005.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

3mei

Britse veteranen Tweede Wereldoorlog in Nederland

Ze zijn er! Vijfendertig Britse Tweede Wereldoorlog veteranen kwamen vanochtend met twintig Londense taxi's in Hoek van Holland aan. Ze komen terug om op 4 mei de herdenkingen bij te wonen en om op 5 mei Bevrijdingsdag te vieren.

Lees meer

Lees meer (1)