TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stützpunkt 26 Elbe

Deze versterkte positie werd bezet door de Luftwaffe. Volgens een document uit 1943 was de hier gestationeerde eenheid de 5. Kompanie of the Luftgaunachrichtenregiment Belgien-Nordfrankreich, dat zelf onderdeel van de Luftgaukommando Belgien-Nordfrankreich was, dat in 1944 verantwoordelijk was voor de Flak luchtverdediging van Noord-Frankrijk, België en Nederland, als ook voor de ondersteuning van vliegtuigeenheden op de grond. Het document stelt verder dat er 119 troepen gestationeerd waren.

De L434 Geschwadergefechtsstand is een betrekkelijk unieke bunker. Hij is slechts één keer gebouwd in het gebied van de AOK 15 en slechts vier keer langs de gehele Atlantikwall. Dit doet de vraag naar voren komen waarom de beslissing genomen was om deze bunker hier überhaupt te bouwen. Te meer omdat er geen indicatie is dat de bunker daadwerkelijk gebruikt werd voor het ontworpen doeleinde, namelijk het bevel over een luchtmachteenheid. Echter werd aangenomen dat beide bunkers opereerden namens de Flakuntergruppe Calais, specifieker de gemischte Flakabteilung 253, welke voor de luchtverdediding van Calais verantwoordelijk was.

De transmissiebunker van het type SK was in een gebied gebouwd dat onderhevig was aan overstroming. De Duitsers hadden hier geen rekening mee gehouden. Een Duits document van 23 februari 1943 stelt dat het waterpeil één meter kon bereiken gedurende een overstroming en dat de constructie van een dammuur rondom de bunker reeds was begonnen. Tevens werden aan de binnenkant modificaties gemaakt om het water buiten te houden. Toegang tot de bunker was mogelijk middels twee houten trappen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.931512, 1.894556