TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument "Mühlviertler Hasenjagd"

Op 2 februari 1945 ondernamen ongeveer 500 gevangenen, voornamelijk krijgsgevangen Russische officieren, een ontsnappingspoging uit concentratiekamp Mauthausen.

Meer dan 300 gevangenen slaagden in hun vluchtpoging. De anderen, gevangen genomen bij hun poging of te zwak om mee te komen, werden direct geëxecuteerd.

Door de SS werd zeer snel een drijfjacht op de gevangenen georganiseerd. Hieraan namen leden van de SS, Wehrmacht, Gendarmerie, Volkssturm en Hitler-Jugend, alsmede ook burgers deel. De jacht duurde drie weken, en het idee was om niemand levend naar het kamp terug te brengen.

De gedode gevangenen werden opgestapeld in Ried an der Riedmark, zoals gebruikelijk is met de buit bij een drijfjacht.

Leden van de Vorkssturm die gevangenen lieten leven werden beschimpt. Uiteindelijk zijn er meer dan 300 gevangenen weer gegrepen, daarvan werden er slechts 57 levend naar Mauthausen terug gebracht.

Slechts 11 officieren hebben de jacht overleefd. Zij verbleven in de bossen en kregen levensmiddelen van dwangarbeiders en enkele boeren. Enkele maanden later was de oorlog voorbij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitler Youth
Kristallnacht: prelude to destruction
A child of Hitler
Witnesses of War
De geschiedenis van de Hitlerjugend

48.270422, 14.528212