TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken V1-bom

Deze plaquette herdenkt het neerkomen van een V1-bom in het Waterkwartier, op 18 februari 1945. Door de ontploffing werden zeker 4 mensen gedood.

V1 bominslag
Op 18 februari 1945 sloeg het noodlot toe in het Waterkwartier, een wijk in Nijmegen. In februari 1945 was Nijmegen frontstad, waardoor het vrijwel continue onder (de dreiging van) vuur lag. De bewuste V1-bom sloeg op 18 februari in om twee minuten voor half zes in de ochtend, op de hoek van de Biezenstraat en de Waterstraat. De inslag kostte vier buurtbewoners het leven en vijfentwintig huizen moesten herbouwd worden. Daarnaast vielen er tientallen gewonden, waaronder een aantal Britse soldaten die in Nijmegen gestationeerd waren.

Herdenking
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd in 1945 al een monument geplaatst op de plaats van de inslag. Op het monument stond de volgende tekst: ‘’Als de heer het huis niet bouwt, arbeiden de werklieden tevergeefs’’. In 1949 werd dit monument echter weer verwijderd in verband met de herbouw van de bij de inslag verwoeste woningen. Op initiatief van betrokken buurtbewoners uit het Waterkwartier is er op 18 februari 2010 een nieuw monument geplaatst. Dit betreft een plaquette met een minder verhullende tekst, namelijk: ‘’Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de V1-bominslag op 18 februari 1945’’. De onthulling werd verzorgd door J. van der Broek en B. Plönes, nabestaanden van slachtoffers.

Sinds 2010 vindt er een jaarlijkse herdenking bij de plaquette plaats, waar ook de lokale basisschool – Kindercentrum Aquamarijn - bij is betrokken.

Boekje
De plaquette en de herdenkingen zijn een initiatief van Anton Ruijters, die de V1 bominslag als 15-jarige mee maakte. Na zijn overlijden in 2013 heeft zijn zoon Ronald dit met een herdenkingscomité voortgezet. In 2020 is er een boekje uitgegeven met verhalen van overlevende wijkbewoners en andere verhalen rondom deze V1 bominslag. Dit boekje is te bestellen via ronaldruijters@hotmail.com.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ronald Ruijters, Fedor de Vries
  • Foto's: Jimmy Hilgen

51.849289, 5.842683

Duitse ‘vliegende bom’ V1 duikt op tussen Nijmegen en Wijchen

mrt2021

Duitse ‘vliegende bom’ V1 duikt op tussen Nijmegen en Wijchen

NIJMEGEN/WIJCHEN - Het moet een enorme klap zijn geweest. Ergens eind 1944, begin 1945 ontplofte een V1, een Duitse vliegende bom, in de velden van Bijsterhuizen. De resten werden maandag opgegraven door de Explosive Clearance Group uit Wijchen. Een V1 wordt niet vaak gevonden.

Lees meer

Herdenking V1-slachtoffers Waterkwartier Nijmegen

jan2019

Herdenking V1-slachtoffers Waterkwartier Nijmegen

Op 18 februari a.s. is het 74 jaar geleden dat op de hoek Biezenstraat - Waterstraat in het Nijmeegse Waterkwartier een Duitse V1 bom insloeg en een ravage veroorzaakte. Bij deze gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog kwamen vier burgers om het leven, die we sinds de onthulling van de plaquette in 2010 jaarlijks herdenken. Dit jaar is er een zogenoemde 'Stille Herdenking' op maandagochtend 18 februari. Deze begint om 10.00 uur aan de zijde van de Biezenstraat in Nijmegen.

Lees meer