TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Musée 40-45

Geschiedenis
Het museum is ontstaan uit de privéverzameling van Ad Marijnissen. Rond 2005 is hij begonnen met het inrichten van het oude theatergebouw in Amay. Het pand is gebouwd in 1938 en er zijn in de muren nog teksten terug te vinden die er in de oorlog in gekrast zijn. Na acht jaar in de weekenden werken kon het museum in 2013 al een aantal keer open. Vanaf 2014 gaat het museum in de weekenden open.

Bijzonderheden
Het museum is opgebouwd rond een aantal diorama's, gericht op onder andere de inval in België, het Afrikakorps, Normandië en het Ardennenoffensief. Naast deze diorama's zijn er tal van vitrines te vinden met allerlei unieke uitrustingsstukken. Elk diorama is gekoppeld aan een vitrine met nog meer voorwerpen, foto's en documenten die er mee te maken hebben.

Bijzondere objecten zijn door het hele museum te vinden. Zo is er een compleet originele bunkerinrichting te vinden met een stapelbed, tafels en stoelen. Dit wordt weergegeven in een schitterend nagebouwde bunker, bemand door drie manschappen. Alles is dan ook netjes in drievoud aanwezig. Een andere vitrine toont een Duitse Gebirgsjäger (bergtroepen), compleet met skies en alle uitrustingsstukken in het wit.

Voor iemand die geen enkele achtergrond informatie heeft over de oorlog zal dit museum misschien lastig te bezoeken zijn. Er is verder namelijk geen tekstuele informatie aanwezig over de algemene geschiedenis van de oorlog of over de verschillende objecten. Voor meer informatie is echter de eigenaar aanwezig om een rondleiding te geven en alle verhalen te vertellen over de verschillende stukken.

Waarom bezoeken?
Door de enorme hoeveelheid aan uitrustingsstukken is dit museum een ideale plek voor verzamelaars. Er is zo veel te zien dat je ogen te kort komt. De diorama's en mannequins zijn zeer fraai neergezet, iets wat je niet verwacht in een privémuseum. Het hele pand is optimaal benut, als je door een nagebouwde bunker het slagveld van de Ardennen in loopt merk je dat er met veel passie ook een mooi museum kan worden neergezet. Voor de mensen die wat minder van de oorlog weten is het soms lastig te achterhalen waar je nu precies naar aan het kijken bent. Het ontbreken van beschrijvingen maakt het dan lastig. Een rondleiding lost dat probleem echter met gemak op.

Locatie
Het museum ligt in Amay, ten zuidwesten van Luik. Het ligt net ten noorden van de Maas, vlakbij het vliegveld van Luik. Aan de andere kant van de Maas ligt de Amerikaanse Begraafplaats en Monument Ardennes in Neuville-en-Condroz, meer ten westen van de begraafplaats, ligt het Fort van Huy. Uiteraard zijn rond Luik de verschillende forten te vinden.

Voor degene die iets anders willen bezoeken is er ook een fietsmuseum in het nabij gelegen Ampsin. Iedereen die verder de geschiedenis wil induiken kan terecht in Romeinse Toren, Abdij van Paix-Dieu en het Kasteel van Jehay.

De toekomst
Een museum, en zeker een privémuseum, is nooit klaar, de verzamelaar zal altijd blijven uitbreiden en nieuwe spulletjes proberen te ontdekken. Het museum biedt gelukkig ook naar de toekomst toe meer mogelijkheden om uit te breiden, al zijn er nu al weinig lege plekjes meer te vinden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)