TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch-Congolees Monument Slag om Abbessinië Gambela

Dit monument werd opgericht voor de Belgisch-Congolese troepen die streden en sneuvelden tijdens de Slag om Abbessinië in 1941. Het ging hier vooral om Congolese troepen die vochten voor het moederland België in de Force Publique.

Sinds 11 juni 1940 was Italië in oorlog met België. Pas toen bekend raakte dat de Italiaanse Luchtmacht (Regia Aeronautica) Belgische vliegvelden gebruikte tijdens de 'Battle of Britain' ging de Belgische regering in ballingschap over tot actie. De beschikbare troepen werden klaargestoomd voor de strijd. Begin 1941 viel de Force Publique Abbessinië (huidig Ethiopië) binnen dat indertijd bezet werd door Italië.

In maart 1941 bewees het zijn nut tijdens de slag om Asosa en Gambela. In Saio vond de laatste belangrijke slag plaats in juli 1941.

In Gambela kan het monument gevonden worden op de begraafplaats voor buitenlanders. De Belgische militair Simonet die op 15 april 1941 sneuvelde ligt hier begraven. Ook het graf van de Belgische Luitenant Lambrecht H. kan hier gevonden worden. Op 21 juli 1941, de Nationale Feestdag, stierf hij waarschijnlijk aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens de Slag om Gambela in maart 1941.

De tekst op het monument:
"B. C. S.
À LA MÉMOIRE DES
142 GRADÉS ET SOLDATS
215 PORTEURS MILITAIRES
DES TROUPES COLONIALES BELGES
CAMPAGNE D'ABYSSINIE 1941"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

8.250207, 34.587063