TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ruïne Graanmolen

Verlaten en beschadigd tijdens WO II molen in het dorp Yuratino nabij de stad Protvino. De molen werd vermoedelijk in de late 19e-vroege 20e eeuw gebouwd door een koopman die graan kocht uit de hele provincie. De molen is een watermolen, en op het moment van zijn werking was er een heel systeem van waterwielen, hefbomen en aandrijvingen op de grond. De kracht werd overgebracht naar de hoofdas, die leidde naar de slijpwinkel op de eerste verdieping, waarna het systeem van extra schachtkracht werd verdeeld over verschillende molenstenen. Het gebouw is groot, want het omvatte magazijnen voor grondstoffen (graan), afgewerkte producten (meel), kamers waar een grote familie van kooplieden woonde, kamers voor werknemers en enz.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als strategische en commandopost, ziekenhuis en magazijn. Het werd twee keer gebruikt door de Duitsers - de eerste tijdens het offensief, de tweede tijdens de terugtocht. In beide gevallen werden hevige gevechten gevoerd voor deze lijn met zware verliezen aan beide kanten. Tijdens het tegenoffensief van de Sovjet-troepen in de buurt van Moskou moesten de soldaten van de 194e divisie het vijf verdiepingen tellende gebouw van de molen bestormen, door Duitsers veranderd in een zwaar versterkte bunker.

Enorm gebouw van de molen, bedekt met gaten van kogels en granaten, staat nog steeds tegenwoordig. Dit is favoriete plaats van klimmers. Eens stierf hier een meisje toen ze uit de hoogte viel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz, Fyodor Telin, Wikimapia
  • Foto's: Fyodor Telin

54.852341, 37.184803