TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsgraven Lübeck

Op de begraafplaats Vorwerker Friedhof ligt een veld met slachtoffers van bombardementen op de stad Lübeck.

Zoals vrijwel alle Duitse steden is ook Lübeck gebombardeerd door de geallieerden. De Britten onder leiding van Arthur Harris openden in februari 1942 een nieuw soort offensief. Ze verlegden de tactiek van strategische bombardementen op fabrieken en legerdoelen naar het verwoesten stadscentra. De prachtige Hanzestad Lübeck en het wat verder gelegen Rostock waren als eerste steden aan de beurt. Lübeck werd door Harris bewust gekozen vanwege de smalle straatjes binnen de vesting. Hierdoor konden de brandbommen beter hun werk doen. De tactiek was om eerst met explosies de daken van de huizen te blazen en daarna in een tweede fase brandbommen op de open huizen te gooien om zo een vuurstorm te creëren. 234 Wellington's bestookten de stad op 29 maart 1942 met zo'n 400 ton aan bommen, ruim 300 burgers verloren hun leven.

De burgers die omkwamen tijdens dit bombardement liggen in een verzamelgraf op Duitse oorlogsbegraafplaats Lübeck voor gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. De burgers en vluchtelingen die omkwamen tijdens andere bombardementen liggen in dit verzamelgraf begraven.

Op de begraafplaats Vorwerker Friedhof in Lübeck is ook een ereveld met Duitse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft de graven van gesneuvelde Duitse militairen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

RAF Bomber Command Losses of the Second World War, 1942
Bomber gegen Lübeck
The Bomber Command War Diaries
Kriegsschicksale Deutscher Architektur 1/2. Nord und Süd
Bomber Command
De hemel stond in brand