TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Almstadtstraße 47

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

* Walter Löwenstein, geb. 1895, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermist.
* Paula Löwenstein geb. Sochaczewer 1895, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermist.
* Agathe Sochaczewer geb. Rosenthal 1865, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, vermist.

Agathe Sochaczewer en haar echtgenoot Berthold Sochaczewer, een handelaar in aluminiumfolie, woonden aanvankelijk in Gipsstraße 13 met hun dochter Paula Sochaczewer en hun kleinzoon Jürgen, die in 1925 door Paula werd geboren.

Paula was een schrijfassistent die werkte voor een joodse liefdadigheidsinstelling en daarna als schoonmaakster. In 1938 verhuisde ze op deze locatie naar een tweekamerappartement (voorheen Grenadierstr. 4a). Ze onderhuurde een kamer aan Martin en Henriette Moser. Het jaar daarop trouwde ze met Walter Löwenstein, een gedecoreerde veteraan en apotheek uit de Eerste Wereldoorlog. Hij adopteerde Jürgen. Later verhuurt het paar ruimte aan de Oranienburger Str. 87, terwijl Jürgen, toen 14 jaar oud, bij zijn grootouders bleef. Walter werd gedwongen zijn werk als parfumchemicus bij de warenhuizen van Tietz te beëindigen en gedwongen te werken bij sloop en constructie.

Het lot van Berthold Sochaczewer is onbekend. Agathe Sochaczewer werd op 7 augustus 1942 vanuit Berlijn naar Theresienstadt gedeporteerd, waar ze op 6 december van datzelfde jaar stierf. Drie dagen na haar dood werden Paula en Walter Löwenstein vanuit Berlijn in gesloten veewagens op een trein naar Auschwitz gedeporteerd. Van de ongeveer 1.000 Joden op dat transport, zijn er slechts 2 bekend die het hebben overleefd.

De zoon van Walter en Paula, Jürgen Löwenstein, heeft het overleefd. In september 1939 ging hij naar de Hachsharah (opleidingsprogramma voor zionistisch leiderschap), waarbij hij gedurende 2 jaar van locatie naar locatie verhuisde totdat hij in 1942 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Daar werd hij geselecteerd voor dwangarbeid en slaagde erin om door Wenen, Mauthausen, een dodenmars te leven , en tenslotte het kamp van Gusen, waar hij werd bevrijd door de geallieerden. Zijn familie was weg. Hij bracht een jaar door in Wenen om zijn tbc te behandelen en emigreerde uiteindelijk in 1949 naar Israël.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)