TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Tucholskystraße 41

Deze gedenktekens (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken de volgende personen.

* Paula Altmann, geboren 1889, gedeporteerd 1 november 1941, Lodz / Litzmannstadt, 1942 Chelmno / Kulmhof, vermoord.
Zes maanden na haar eerste deportatie naar Lodz werd Paula Altmann verder gedeporteerd naar het vernietigingskamp in Chelmno en bij aankomst vermoord. Er is geen andere informatie gevonden over haar familie of haar leven.

* Ernestine Grün, geboren 1909, gedeporteerd 25 januari 1942, vermoord in Riga.
* Rebecca Grün née Horowitz, geboren 1878, gedeporteerd 25 januari 1942, vermoord in Riga.
Rebecca Horowitz en Isidor Grün zijn beiden geboren in Roemenië. Ze trouwden en kregen drie dochters, waaronder Ernestine, en twee zonen. Een van de zoons ging naar de VS waar hij in 1975 stierf. Informatie over Isidor Grün en hun andere kinderen werd niet gevonden.

* Frieda Lehmann geboren Loewenheim, geboren 1880, gedeporteerd 2 april 1942, getto van Warschau, vermoord.
* Isidor Lehmann, geboren 1874, gedeporteerd 2 april 1942, getto van Warschau, vermoord.
Frieda Lehmann werd geboren in Duitsland en Isidor Lehman in Polen. De trein die op 2 april Berlijn verliet, vervoerde hen met meer dan 1000 mensen. Hij arriveerde 3 dagen later in Warschau. Er is geen andere informatie gevonden over hun leven en gezinnen.

* Therese Sack née Seeliger, geboren 1900, gedeporteerd 2 maart 1943, vermoord in Auschwitz.
Therese Sack werd met ongeveer 1.500 anderen op Transport 32 uit Berlijn gedeporteerd - een trein met gesloten veewagens die de volgende dag in Auschwitz aankwamen. Sommige mannen en vrouwen werden geselecteerd voor dwangarbeid; meer dan 800 anderen werden rechtstreeks naar de gaskamers gestuurd. Van de 1.500 in die trein is bekend dat slechts 26 de oorlog hebben overleefd. Er is geen andere informatie gevonden over het leven en gezin van Therese Sack.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)