TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Dahlmannstraße 10

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Hedwig Ruben, geboren 1883, vernederd / beroofd van rechten, pleegde zelfmoord op 31 mei 1942.
* Martin Ruben, geboren 1887, gedeporteerd 2 maart 1943, vermoord in Auschwitz.
* Erna Ruben geboren Loewi, geboren 1899, gedeporteerd op 2 maart 1943, vermoord in Auschwitz.

Erna Loewi's zus Anita vluchtte in 1933 naar Engeland. Nadat hun vader stierf, woonde Erna met haar moeder, een weduwe, in een andere Berlijnse locatie aan de Sächsische Straße. De moeder slaagde erin om naar Engeland te gaan om bij haar dochter te gaan wonen. Maar Erna Loewi en haar nieuwe echtgenoot, Martin Ruben, slaagden er niet in Duitsland te verlaten. Na hun huwelijk in februari 1942 verhuisden ze naar Dahlmannstraße 10, waar hij sinds 1935 als koopman stond geregistreerd. Alle bezittingen van Loewi bleven achter in de Sächsische Strasse, die was veranderd in een Joods huis. De bezittingen werden vervolgens in beslag genomen door de Gestapo. Erna en Martin Rubin ondertekenden hun bezittingen officieel op 15 februari 1943. Twee weken later werden ze met meer dan 1.750 mensen op het 32e transport van Berlijn naar het Oosten gedeporteerd en werden ze vermoord in Auschwitz.

Hedwig Ruben woonde sinds het midden van de jaren dertig met haar oudere broer Martin op dit adres in de Dahlmannstraße. Erna Ruben voegde zich bij hen in februari 1942. Vier maanden later, in mei, ontving Hedwig haar deportatiebevel. Het was te veel na de jaren van vervolging, en ze maakte een einde aan haar leven. Het proces van confiscatie van haar eigendommen werd duidelijk gedocumenteerd door de nazi's, en enkele van de verontrustende details worden beschreven in [url = "https://www.berlin.de/ba-charlottenburg-wilmersdorf/ueber-den-bezirk/geschichte/ stolpersteine ​​/ artikel.179823.php "] Bezirksamt-Charlottenburg-Wilmersdorf: Dahlmanstr. 10 [/ url].

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)