TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Wüllener Straße 11

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Frieda Sommerfeld née Gumpert, geboren 1898, vluchtte in 1938 naar Nederland, geïnterneerd in 1942 in Westerbork, gedeporteerd, vermoord in 1943 in Auschwitz.
* Regina Wolff née Gumpert, geboren 1891, vluchtte in 1939 naar Nederland, geïnterneerd in 1942 in Westerbork, vermoord in 1943 in Auschwitz.

In het statige huis op deze locatie woonden meerdere leden van de uitgebreide familie van veehandelaren Moses Gumpert en zijn broer Samuel. Terwijl sommigen van hen wisten te ontsnappen door naar Chili te emigreren, gingen twee van Mozes 'zussen, Frieda en Regina, met hun echtgenoten naar Holland. Ze woonden in hetzelfde huis in Hengelo. Van hen zijn ze uiteindelijk allemaal naar Westerbork gebracht, gedeporteerd en vermoord.

Frieda's echtgenoot, koopman Hermann Sommerfeld (geboren in 1897) werd in 1944 in Auschwitz vermoord - na zijn vrouw.

Regina en haar man David Isaac Wolff (geb. 1889) werden op dezelfde dag in Auschwitz vermoord en hun zoon Kurt David Wolff (geb. 1921) werd daar negen maanden later vermoord. Drie stolpersteine ​​zijn op [towid] 95001, Ostertorplatz 14 in Aurich [/ towid], Duitsland, voor David, Regina en hun zoon Kurt.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.075926, 7.004722