TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Onderduikadres Turfstrooiselfabriek (De Fijnfabriek)

In 1850 werd door enkele Amsterdammers een maatschappij opgericht met als doel, de veengebieden in het zuiden van de gemeente Emmen te ontginnen. Men kocht 2000 ha veengebied aan, nadien het Amsterdamscheveld genoemd.
Er werden 3 turfstrooisel fabrieken, een elektriciteit centrale en werkplaatsen gebouwd. Daarom heen ontstond een nederzetting, De Peel genoemd met woningen en een school.
De laatste fabriek, nu een Rijksmonument, is in ongeveer 1910 gebouwd, hier werd de bolsterturf verwerkt tot turfstrooisel wat werd gebruikt voor turfstrooisel voor in de tuin, voor paardenstallen in plaats van stro (turf heeft een groot absorberend vermogen), voor teelaarde van bloemkwekerijen, groente teelt, potaarde en de kweek van champignons.

Zowel het drassige landschap als de wat verlaten streek in het zuidoosten van Drenthe was een ideale plek om onderduikers te herbergen. Ook in de gewelven van deze fabriek, tussen de machines in werden regelmatig onderduikers ondergebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman