TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Ursulastraße 15

Deze Gedenkstenen (Stolpersteine ​​of Struikelblokken) herdenken:
* Paul Schöndorf, geboren 1895, verdreven 1938, vermoord in concentratiekamp.
* Elice Schöndorf née Zwiebel, geboren 1896, verdreven 1938, vermoord in concentratiekamp.
* Klara Schöndorf, geboren 1922, verdreven 1938, vermoord in concentratiekamp.
* Elly Schöndorf, verdreven in 1938, vermoord in concentratiekamp. [geen geboortedatum opgegeven]
* Ida Schöndorf, geboren 1926, verdreven 1938, vermoord in concentratiekamp.

De Schöndorfs werden getroffen door de "Poolse actie" van het Duitse Rijk, die joden identificeerde die werden beschouwd als van Poolse afkomst en hen in oktober 1938 met geweld terugstuurde naar Polen. Over het algemeen zijn de gegevens onvolledig, maar naar schatting werden 12.000-17.000 Poolse joden uit Duitsland verdreven. Een vluchtelingenkamp heeft enkele gegevens: Zbąszyń (Bentschen in het Duits), een Poolse stad vlakbij de grens. Uit hun administratie, nu in Das Bundesarchiv, blijkt dat Paul (Saul), Elice, Klara en Ida Schöndorf op 28 oktober 1938 naar Bentschen werden gedeporteerd. Het kamp daar werd in de zomer van 1939 gesloten.

Persoonlijke correspondentie vertelt ons iets meer. Volgens brieven van de dochter van [towid] 63367, Gertrud en Simon Reifeisen [/ towid], werden de Schöndorfs verplaatst van Bentchen naar Stanislau. Paul en Elice probeerden blijkbaar de Reifeisens te helpen ontsnappen. Gertrud Reifeisen schreef aan haar dochter dat ze een kaart had gekregen van de Schöndorfs gedateerd februari 1940. De volgende vermelding is in Gertrud's brief van twee jaar later dat ze het nieuws had ontvangen van de dood van mevrouw Schöndorf en de kleine jongen ("der kleine jongen). Junge "[hoewel er verder geen sprake is van een jongen in de familie]) en nieuws dat Schöndorf en Ida en Elly gedoopt waren (" haben sich taufen lassen "). Noch [towid] 63367, de Reifeisens [/ towid] noch de Schöndorfs hebben de Holocaust overleefd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.661865, 6.965503