TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Wiesenstraße 14-16

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Judis Metzger, geboren 1938, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Mathilde Metzger née Neugarten geboren 1911, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Julius Metzger, geboren 1873, gedeporteerd 1942, vermoord in Riga.
* Sara Metzger geboren Lebenstein, geboren 1868, gedeporteerd 1942, vermoord in Riga.
* Walter Metzger geboren in 1907, gedeporteerd 1942, vermoord in Riga.

Sponsor: Gesamtschule Wulfen, Klasse 9.2, Schuljahr 2005/2006, Klassenlehrerin Silke Wedekind.

Julius Metzger, een veehandelaar (Viehhändler), [/ i] zijn vrouw Sara en hun kinderen Walter (35 jaar), Ernst (30) en Max (39) werden in januari 1942 gedeporteerd naar het getto van Riga, samen met Max 'vrouw Mathilde en hun dochter Judis. Van de zeven hebben alleen Ernst en Max de Holocaust overleefd en emigreerden ze na de oorlog naar Amerika. Drie andere volwassen kinderen zijn vóór de deportaties uit Duitsland ontsnapt. De ouders, Julius en Sara, en Walter zijn in Riga vermoord. De 5-jarige kleindochter Judis werd bij haar moeder weggehaald in 1943 tijdens een "screening" en verwijdering van de jongeren en de ouderen, en moeder en dochter werden afzonderlijk gedeporteerd naar hun dood in Auschwitz.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.661627, 6.964669