TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Untere Hauptstraße 3

Deze Gedenkstenen (Stolpersteine ​​of Struikelblokken) herdenken:

* Maier Adelsberger, geboren 1865, vernederd / beroofd van zijn rechten, overleden 7 augustus 1938.
* Charlotte Adelsberger née Neu, geboren 1872, gedeporteerd 1940 naar Gurs, vermoord op 2 december 1940.
* Wilhelm Adelsberger, geboren in 1903, "beschermende voogdij" [‘schutzhaft’] 1938 in Dachau, gedeporteerd 1940 naar Gurs, geïnterneerd in Drancy, 1942 naar Auschwitz, vermoord in 1942.
* Frieda Adelsberger geboren Adelsberger, geboren 1898, gedeporteerd 1940 naar Gurs, geïnterneerd in Drancy, 1942 naar Auschwitz, vermoord in 1942.
* Moritz Adelsberger, geboren 1896, "beschermende voogdij" [‘schutzhaft’] 1938 in Dachau, 1943 dwangarbeid [Zwangsarbeit] in Berlijn, gedeporteerd in 1945 naar Theresienstadt, bevrijd / overleefd.
* Anna Adelsberger née Götz, geboren 1909, vernederd / beroofd van haar rechten, overleefde.

Maier was veehandelaar. Hij woonde met zijn vrouw Charlotte en hun kinderen Wilhelm en Frieda op dit adres. Hun andere zoon Moritz woonde met zijn vrouw Anna in Mannheim.

Maier stierf op 73-jarige leeftijd in 1938, kort voor de Reichspogramnacht. Wilhellm werd in 1938 in Dachau in "beschermende hechtenis" genomen en in hetzelfde jaar vrijgelaten. Twee jaar later, op 22 oktober 1940, werden Charlotte, Wilhelm en Frieda, als onderdeel van de Wagner-Bürckel-Aktion om joden uit de regio's Baden en Saar-Palts te verwijderen, naar een verzamelplaats gebracht en vervolgens met ongeveer 7.000 anderen per trein gedeporteerd naar het interneringskamp Gurs in de Franse Pyreneeën. Met de nieuwkomers ontbrak het Gurs aan voldoende voedsel, medische voorraden en sanitaire voorzieningen. Lichamelijk en mentaal verzwakt, stierf Charlotte daar 5 weken later aan tyfus. Wilhelm en Frieda werden later overgebracht naar het interneringskamp in Drancy, buiten Parijs, vanwaar ze in 1942 naar Auschwitz werden gedeporteerd en vermoord.

Moritz overleefde Dachau, dwangarbeid in Berlijn en Theresienstadt. Hij is de enige Jood uit Hockenheim die deportatie heeft overleefd en is teruggekeerd. Hij, zijn vrouw Anna en hun twee kinderen woonden toen in het huis van zijn ouders. Hij was actief in het leven van Hockenheimer en werd zeer gerespecteerd door zijn burgers. Hij stierf in 1976 op 80-jarige leeftijd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.31929, 8.54688