TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Halifax II DT784 ZA-M

De bommenwerper is op 3 juli 1943 om 23.03 uur in Melbourne (GB) opgestegen voor een missie in Duitsland boven Keulen. Hij werd op 4 juli 1943 om 1.35 uur ’s naachts neergeschoten door leutnant Johannes Hager, een jachtpiloot. Afgezien van de twee overleden piloten, Flight Sergeant Arthur Morley (Piloot, RAAF) en Sergeant Frank Sadler (Air Gunner, RAF), bestond de bemanning uit Sergeant W.R. Readhead, navigator, Sergeant R.L. Watson, Sergeant R.J. West, Sergeant J.R. Barlow. Alle vier verbleven ze nadien als krijgsgevangenen in het kamp 357 Stalag Kopernikus. Sergeant R.C. Samways daarentegen werd gevangen gehouden in kamp L7, Bankau Kreulberg Polen.

Aanvankelijk werd hier de bemanning van Halifax II HR734 van 158 Squadron herdacht. Dat er iets mis was blijkt uit het feit dat deze bemanning ook herdacht is met een monument in Loncin (Ans). In 2017 werd het opschrift op het gedenkteken aangepast met de juiste informatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

50.487522, 6.134019