TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 'De helden van Banel'

In 1958 werd aan de Frans-Belgische grens een herdenkingsmonument opgericht, opgedragen aan "Aan de helden van Banel en het Frans-Belgische verzet 1940-1944".

De verzetsbeweging van Banel werd in het voorjaar van 1942 opgericht door de Belgische journalist en Waalse activist Adelin Husson, toen hij moest onderduiken na de arrestatie door de Duitse politie van zijn vrouw, dochter en zoon.
Daarna vestigde hij zich in het Banel-gebied op Frans grondgebied, gemeente Matton-et-Clémency (Ardennen), in de buurt van Chassepierre (België), zijn geboortedorp. Terwijl hij de band onderhoudt met de leden van zijn netwerk in Luik en Arlon, komt Adelin, in het verzet bekend als "Georges", in contact met groepen Belgische en Franse verzetsstrijders. Hij werd ook het hoofd van een inlichtingen- en actielijn die zich uitstrekte van de provincies Luik en Luxemburg tot de Franse Ardennen en Lotharingen. Na verloop van tijd voegde hij hulp toe aan vuurvaste materialen en geallieerde vliegeniers. De actie vereist de aanschaf van wapens en munitie. De Duitse politie infiltreert een verrader in het netwerk: hij belooft de Banel Maquis de levering van een wapendepot zodat hij 2500 man kan uitrusten. Afspraak wordt gemaakt in de vroege ochtend van 18 juni 1944. Maar die dag worden de bossen van Banel en Buchy omsingeld en aangeharkt door het Duitse leger. De verzetsstrijders worden gevangen genomen, sommigen worden afgeslacht. Adelin Husson en zijn zoon Jules, die in juli 1942 uit de Citadel van Hoei (België) ontsnapten, worden doodgeschoten. Het lichaam van Adelin Husson zal nooit worden gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne, Fedor de Vries
  • Foto's: Carmen Korsten (1, 2), Marie-Christine Vinck (3)

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 2
Het stille verzet