TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stützpunkt 18 MKB Oldenburg - OB 50mm kwK

Dit Stützpunkt (Marine Küstenbatterie) was onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

De OB is een open geschutsopstelling.

Oostelijk van Calais bevindt zich het terrein van de Marine Küstenbatterie (MKB) "Oldenburg", ook bekend als Stützpunkt (Stp) 18. De opvallendste bouwwerken zijn de beide drie verdiepingen hoge geschutkazematten. Deze staan in een afstand van ca. 200 tot elkaar.

Ter vergroting van de door de geschutsopening sterk verkleinde schiethoek werden de kazematten verzet gebouwd.

De hoofdbewapening van de batterij was hier ondergebracht. Het bestond uit respectievelijk een 24 cm geschut van het type 24 cm SK L/40 van de firma Friedrich Krupp AG uit Essen.

De toegang geschiedde zoals bij alle werken vanaf de landzijde. Drie trappenhuizen voerden naar de onderste verdiepingen, waar zich toiletten, machine- en bereidheidsruimten bevinden. Talloze machinegeweer- en granaatwerperstellingen als ook antitankstellingen omringden het complex. Ook een grote ziekenhuisbunker werd gevestigd. Ter luchtafweer waren meerdere Franse 7,5 cm Flak, Engelse 4 cm Flak en 2 cm kanonnen ingezet.

De geschutten reikten weliswaar niet tot het Engelse vasteland, echter konden de noordelijke toevaart van de nauwe zeestraat goed met een spervuurgrendel bestoken. Engelse verzorgingskonvooi ’s en torpedobootjager eenheden werden vanuit hier meermaals aangevallen.

Ondanks de gigantische afmetingen van de geschutkazematten (35 meter breed en 15 meter diep) werden deze zeer goed in het landschap geďntegreerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)