TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reconstructie Den Doodendraad Hamont-Achel

Op enkele plekken langs de Belgisch-Nederlandse grens is een reconstructie van Den Draad (ook wel De Doodendraad): het elektrische hek wat door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd langs de grens om vluchten te beletten. Honderden mensen zijn door het hek geëlektrocuteerd.

Duitsland viel in 1914 op brutale wijze het neutrale België binnen. De grensbewoners, zoals die van Hamont-Achel kregen het hard te verduren door de aanleg van een hermetische afsluiting van de grens. De Duitse bezetter wilde elk contact met het vrije Nederland beletten en plaatste hiervoor een dodelijke elektrische versperring langs de grens.

Sinds 2000 staat in Hamont-Achel een reconstructie (aangepast in 2015) van "Den droad" zoals deze in de volksmond wordt genoemd. Langsheen deze reconstructie staan infoborden die je extra info verstrekken over de oorspronkelijke constructie in 1916.

Ook zijn er 2 wandelroutes langs de draad mogelijk:
3,2 km (vertrek aan de reconstructie aan de Ezel) Ca. 40 min. Tegen wijzerzin gewandeld
8,8 km (vertrek aan de Achelse Kluis of aan de Ezel) Ca. 2u30 min. In wijzerzin gewandeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)