TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Widerstandsnest 117 Lüdenscheid - FA PAK-Stand

Dit Widerstandsnest (zelfstandig infanteriesteunpunt) was onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

Widerstandsnest 117 Lüdenscheid is in het midden van de duinen van Amont, dichtbij een kleine rivier; de Ruisseau des Nains. Deze kleine rivier was alles behalve belangrijke, ware het niet voor het feit dat hij recht door de duinen snijdt en aldus makkelijk toegang verlenend tot het binnenland voor elke aanvallende partij.

De Duitsers realiseerden zich dit al snel en hielden een waakzaam oog in het zeil. Echter duurde het tot 1943 voordat twee versterkte posities werden opgericht: Widerstandsnest 141 Lüdenscheid Ost en Widerstandsnest 159 Lüdenzcheid West. Waarvan de eerste de belangrijkste was.

Widerstandsnest 141 Lüdenscheid Ost stond onder bevel van Oberfeldwebel Rossel van de 3. en 4. Kompanie/Reserveregiment 26/156 Reservedivision. Unteroffizier Böckenkröger was bevelhebber van Widerstandsnest 159 Lüdenscheid West en de 3. Kompanie/Reserveregiment 26/156 Reservedivision.

Tachtische functie van deze twee versterkte posities was de verdediging van de opening van de rivier, welke op dit punt een smalle opening in de duinen vormt.

In 1944 werden de twee posities samengevoegd tot Widerstandsnest 117 Lüdenscheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)