TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Widerstandsnest 171 Brautnacht - 667 Kleinstschartenstand für 50mm KwK

Dit Widerstandsnest (zelfstandig infanteriesteunpunt) was onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

De Duitsers begrepen snel het tactische belang van de 30 meter hoge, voormalige fossiel klif, van de zogenaamde Motte du Bourg. De heuveltop domineerde en domineert nog steeds de onmiddellijke omgeving.

In de zomer van 1940 gebruikte de Luftwaffe Flak Artillerie de locatie om de geïmproviseerde vliegvelden nabij Wissant te verdedigen.

In 1941 vestigde het Duitse leger hier Widerstandsnest 7 om de zuidoostelijke toegangswegen naar het dorp Wissant te verdedigen. Aan de zuidkant van de heuvel, dus onzichtbaar vanaf de zee of het strand, werden houten barakken gebouwd, als ook een loopgravensysteem dat de heuvel bijna geheel omringde.

In 1943 werd de versterkte positie tot Widerstandsnest 204 "Brautnacht" gecodeerd en door de 156. Reservedivision bezet. Ook werden de R667 Bunker voor het 5cm KwK en de Tobruk voor een Franse tankkoepel gebouwd.

In augustus 1943 werd besloten om een ondergrondse tunnel uit te graven om de uitrusting, munitie en soldaten op deze blootgestelde locatie beter te beschermen. Met de tunnel werd tegen het einde van 1943 begonnen. Vandaag de dag bestaat de ingang van de tunnel nog steeds, maar de tunnel loopt al snel dood. Het is niet exact bekend hoe ver de tunnel oorspronkelijk de heuvel in liep.

In 1944 werd de versterkte positie, nu bezet door soldaten van de 47. Infanteriedivision, gehercodeerd tot Widerstandsnest 171 "Brautnacht". In september 1944 werd de versterkte positie zonder slag of stoot verlaten door de terugtrekkende Duitsers.

Vandaag de dag is de locatie geherstructureerd als een locatie om vogels te spotten en de R667 Bunker, welke nu dicht is, is bezet door vleermuizen. Boven op de Vf Bunker is een houten uitzichtplatform gebouwd om van het 360 graden panorama te genieten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)