TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stützpunkt 181 Rattenfänger - Vf Unterstand

Dit Stützpunkt was onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

Tijdens de oorlog speelde het kleine dorp Audinghen strategisch een belangrijke rol, welke uiteindelijk aan het eind van 1943 tot de complete verwoesting van het dorp zou leiden.

Om de Duitse invaller onderdak te bieden werden de inwoners op 5 augustus 1940 geëvacueerd. In hun plaats kwam de Oberbauleitung Audinghen van de Organisation Todt, de organisatie die de zware bunkers langs de Atlantikwall bouwde. Het hoofdkwartier in Audinghen controleerde de bouw van de Atlantikwall tussen de grens met België en de baai van de Authie en overzag het werk van ongeveer 15.000 arbeiders. Alle huizen warden gerekwireerd en functioneerde of als officiers of als huisvesting voor de staf van het hoofdkwartier.

In de periode 1940-1941, wanneer de grote marine batterijen in de omgeving werden gebouwd, was een gemiddelde van 300+ stafleden permanent aan het hoofdkwartier toegewezen. Dit aantal viel terug tot rond de 150 in volgende jaren.

Ondanks het strategische belang werden maar een handvol bunkers gebouwd. Echter, het voorgaande en de daarmee samenhangende concentratie van personeel werd snel door de Geallieerden opgemerkt. Op 11 november 1943 was het dorp geheel weggevaagd door een geallieerd bombardement. Dit voorkwam echter niet dat twee dappere fransen, Michel Dantan en Michel Blot, onopgemerkt hand wisten te leggen op duizenden documenten en plannen welke zij in zijn geheel doorgaven aan Londen. De Geallieerden kregen zo een buitengewoon inzicht in de constructie van de Atlantikwall in dit gebied. Tot 25 november werd het dorp op reguliere basis gebombardeerd, wat er voor zorgde dat de Duitsers hun Organisation Todt (OT) hoofdkwartier naar Hardinghen verhuisde.

Vanaf 1942 tot het eind van 1943 was het dorp ook de standplaats van een bataljonshoofdkwartier (wat later naar Onglevert verhuisd werd). In 1943 werd de versterkte positie tot Stützpunkt 185 "Rattenfänger" gecodeerd, wat in 1944 in Stützpunkt 181 "Rattenfänger" veranderde.

Het dorp werd op 29 september 1944 door Canadese strijdkrachten bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)