Opening Bevrijdingsroute Poolse Bevrijders, 5 mei 2015.

In november 1944 verdrijft de Poolse Pantserdivisie de Duitse bezetters uit Helkant, Hooge en Lage Zwaluwe en trokken toen verder naar Moerdijk.
Deze tocht is te volgen via de Bevrijdingsroute.

Bevrijdingsroute Poolse Bevrijders Punt Nr: 3

Onder deze weg loopt hier een heul, deze diende om water in de polder te laten lopen. In die tijd was deze heul volgestort. Deze is in het laatste oorlogsjaar uitgegraven door schipper Docus van Groezen, welke met zijn schip Spes Salutus lag ondergedoken in de haven.
De heul is als schuilplaats gebruikt door de families Merkx, Van Groezen, Weeland met de dienstbode Jaantje Ansems. Totaal circa 20 personen ,welke vijf dagen aldaar verbleven. Op 7 november vertrok de familie Merxks met een boerenwagen naar bevrijd gebied. Daarbij reed men in de Zwaluwseweg op een mijn waarbij 2 kinderen van de familie Merkx direct omkwamen en een derde kind later aan zijn verwondingen overleed. Bij Kanters kwamen vele granaten neer waardoor veel schade ontstond en een aantal Duitsers gewond raakten.
Op 15 december werd de negen maanden oude Carla Johanna van Rijsbergen getroffen door een granaatscherf en kwam te overlijden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout
  • Heemkundekring Willem Snickerieme Hooge en Lage Zwaluwe