Bevrijdingsroute Poolse Bevrijders Punt Nr. 11

Opening Bevrijdingsroute Poolse Bevrijders, 5 mei 2015.

In november 1944 verdrijft de Poolse Pantserdivisie de Duitse bezetters uit Helkant, Hooge en Lage Zwaluwe en trokken toen verder naar Moerdijk.
Deze tocht is te volgen via de Bevrijdingsroute.

Bevrijdingsroute Poolse Bevrijders Punt Nr: 11

Op 19 september 1944 werden de bewoners van de Flierstraat gewaarschuwd door de Duitsers dat met zwaar geschut zou worden geschoten en alle inwoners tot aan de Kerk moesten evacueren.
Op 4 november 1944 kwamen 2 stukken geschut aan in de Flier en worden ook 2 stuks geschut geplaatst in de Vegetaspolder.
In het huis van bakker Den Engelsen zat de Duitse vuurleiding welke de opgestelde kanonnen aanstuurde om op de geallieerden op Blauwe Sluis te vuren.
In de Flier woonde ook Rode Kruiszuster Catharina Nelemans die in die periode een belangrijke rol speelde bij de hulpverlening aan de achtergebleven bevolking alsook bij de naoorlogse hulp aan de noodlijdende bevolking via de Rode Kruis Hulporganisatie H.A.R.K.
Op 5 november 1944 gaven 25 Duitsers zich over.
Aan de zuidkant van de Flierstraat stonden twee stuks geschut opgesteld, die beschoten Blauwe Sluis. De waarnemers zaten in de kerktoren in Lage Zwaluwe.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout
  • Heemkundekring Willem Snickerieme Hooge en Lage Zwaluwe