Nationaal Monument op de Dam Amsterdam

4 mei 1956 word het Monument onthuld door Koningin Julliana. De bouw heeft een klein half jaar geduurd en rond de 400.000 gulden gekost. Het Monument is geplaatst op de Dam vlak tegenover de Bijenkorf en het Hotel Krasnapolski. Het bouwwerk is 22 meter hoog, gemaakt van beton en van travertijn en geplaatst op een vierkant voetstuk.

Om het Monument staat aan de achterzijde een lage halfronde gedenkmuur.
Op de gedenkmuur staat een tekst geschreven door de dichter A.Roland Holst:

Nimmer, van erts tot arend, was enig schepsel vrij onder de zon, noch de zon zelve, noch de gesternten. Maar geest brak wet en stelde op de geslagen bres de mens. Uit die eersteling daalden de ontelbaren. Duchtend zijn hoge blik deinsden hun zwermen binnen de wet terug en werden volken en stonden elkander naar het leven, onder nachtgewolkten verward treurspel, dat wereld heet. Sindsdien werd geen mens vrij dan ontboden van boven zijn dak, geen volk dan beheerst van boven zijn torens. Blijve ons dat bij, verlost als we werden uit het schrikbewind van een onderwereld. Niet onbeheerst, doch enkel beheerst van boven de wereld blijft vrijheid ons deel.

Tevens staat er op het Monument een Latijnse tekst geschreven door dr. J.P. Meerwaldt, de vertaling luid:
Hier, waar het hart des vaderlands is, moge het herinneringsteken, dat de burgers in het binnenste hunner harten dragen, schouwen tot de sterren gods.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

mei2018

Oorlogsslachtoffers op diverse plaatsen in Nederland herdacht

Net als op de Dam in Amsterdam zijn vrijdagavond ook op andere plaatsen in Nederland de oorlogsslachtoffers herdacht. Onder meer op de Waalsdorpervlakte in Den Haag en in Madurodam was het om 20.00 uur twee minuten stil.

Lees meer

apr2018

Nationale Herdenking en Viering Bevrijding 4 en 5 mei

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin MŠxima en minister-president Rutte zijn vrijdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De minister-president is zaterdag 5 mei aanwezig bij de 5 mei-lezing in Leeuwarden en ontsteekt aansluitend op Befrijdingsfestival Frysl‚n het Bevrijdingsvuur. De Koning en Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding.

Lees meer