TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vrijheidsbank Netterden

Vereniging Leefbaarheid Netterden (VLN) en kunstenares Emeke Buitelaar hebben hun krachten gebundeld om een Social Sofa te realiseren in Netterden. Een bank waar kinderen hun ideeën over vrijheid in kwijt kunnen. En vrijheid begint natuurlijk in je eigen leefomgeving. Vandaar dat deze bank ook een grensoverschrijdend karakter heeft. Op de bank zijn een aantal vrijheidssymbolen verwerkt.

Op de voorkant een indiaan en een paradijsvogel met verenpracht. Tussen de afbeelding van mens en dier staat de eerste fantasieregel uit Conquest of Paradise ‘IN NORENI PER IPE’ uitgebeeld. Onder het zitgedeelte staan links de letters van VLN, met daarboven de eerste regel van het oudste gebed ter wereld, de Gayatri Mantra. Dit gebed gaat over ons verlangen naar licht en vrijheid binnen en
buiten onszelf.
Duitse en Nederlandse kinderen hebben tekeningen gemaakt over vrijheid. Het element samen spelen kwam in de tekeningen het meest naar voren. Op de rechter zijkant zijn de tekeningen van de Nederlandse jongens Max en Jesse gebruikt. Zij hebben voetbalschoenen gemaakt met veters in de kleuren van beide landen. Op de linker zijkant staat een tekening van Lena, een Duits meisje. Zij heeft een jongen en meisje getekend onder een boog met hartjes en vredesduiven. De beide kinderboodschappen worden met elkaar verbonden door een brug via de bovenkant van de leuning. Aangezien 2015 het jaar van de acht is, staan bovenop de leuning twee lemniscaten als symbool voor de doorgaande beweging naar beide landen. Laten kinderen de grens weer overbruggen en hun krachten bundelen, laat hen weer samen spelen en bovenal plezier maken.

Achterop in het midden staan twee grote figuren die elkaar de symbolen van Netterden en Emmerich overhandigen; de emmer van Emmerich met daarin de ster van Netterden. De muntstukken in de emmer staan voor levendige handel tussen beide landen. Rechts onderin staat de naam van Emeke Buitelaar in een lakzegel. Daarboven staat ‘70 jaar vrijheid in Nederland'. Op de voorkant zijn Canadese
munten geplaatst, waarvan enkele voorzien zijn van ‘Poppies’.

De indiaan die de voorzijde van de bank siert, heeft ook een link naar het monument voor de gevallen Canadezen. De naam Canada is namelijk afgeleid van het indiaanse woord kanata (nederzetting).

Foto 2: geheel links Emeke Buitelaar met de Duitse (Emmerich) en Nederlandse kinderen die mee geholpen hebben de bank te realiseren.

De bank bevindt zich naast het monument voor de Gesneuvelde Canadese Soldaten in Netterden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Vereniging Leefbaarheid Netterden
  • Foto's: Arjan Vrieze (1), Vereniging Leefbaarheid Netterden (2, 3)