TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Fons Helsen

Gedenkplaat van burgerslachtoffer Fons Helsen. Fons Helsen en August Stessens kwamen op 16 september 1944 bij ongeluk in een geallieerde mortieraanval terecht. Geallieerden bestookten vanuit Geel (Ten Aard) een Duitse stelling met luchtafweer. August wist als bij wonder de aanval te overleven; Fons geraakte zwaargewond en overleed in een nabijgelegen hulppost. Ondanks het hevige bombardement kon de Duitse stelling, op 17 september 1944, het toestel Dakota 42-100981 neerhalen.

Deze gedenkplaat is met een bijzondere reden bevestigd aan de kapel van Pontfort. De kapel, ten midden van de velden waar Fons werd getroffen, werd uit dank voor het veilig terugkeren van 2 broers uit de achttiendaagse veldtocht gebouwd. Beide verhalen maken het een bijzondere locatie.

De gedenkplaat is een initiatief van de beheerders van de website battleforthelocks.be. Het volledige verhaal is dan ook op deze website terug te vinden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dries Majewski
  • Foto's: Dries Majewski