TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Carleton & York Regiment

Op 13 april 1945 werd Posterenk bevrijd door The Carleton en York Regiment (C&R) onder leiding van luitenant Richard Booth Savage, die zelf bij de bevrijding met 5 andere Canadezen sneuvelde.

Zij werden in eerste instantie in de buurt van de Wilpermolen begraven en later overgebracht naar de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten. In de Wilpermolen is ook eerder een plaquette gemetseld met het embleem van de C&R regiment.

Voor het bevrijdingsfeest in 2015 is een gedenkfoto gepresenteerd met de namen van de 6 Canadezen. Hierbij waren onder andere burgemeester Penninx van de gemeente Voorst, de Royal Canadian Mountain Police band en de Colour Party van de Royal Canadian Legion Branche 005 aanwezig.

De Canadese soldaten zijn:
Private Frank Gallant, 13-4-1945
Private James Frank Mossey, 14-4-1945
Private Samuel Glazier Porter, 15-4-1945
Sergeant Harold Gorden Sabean, 15-4-1945
Lieutenant Richard Booth Savage, 13-4-1945
Lance Corporal Frederick Joseph Tait, 15-4-1945

Op zondag 27 september 2020 werd er een bijzondere plaquette onthuld met de namen van de gesneuveld soldaten van het Carleton en York regiment van het 1e Canadese leger. In het bijzijn vele inwoners van Posterenk, burgemeester Penninx van gemeente Voorst, de Royal Canadian Legion, City of Apeldoorn Pipes and Drums werd de plaquette op de Wilpermolen geplaatst. Heel bijzonder was dat een neef van lt Richard Savage, dhr Hodgson en een afvaardiging van de Royal Canadian Mountain Police band via een videoverbinding life uit Canada bij de plechtigheid aanwezig waren.
De plaquette werd naast de reed bestaande plaquette in de Wilpermolen geplaatst en was een initiatief van 2 inwoners van Posterenk, die een eerbetoon wilde voor de soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Naast de onthulling van de plaquette werd er ook een boekje gepresenteerd over de bevrijding van Posterenk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maurits Jansen + Edwin van der Wolf
  • Foto's: Edwin van der Wolf (1, 2), Maurits Jansen (3, 4)