TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Eesterweg 6

Hier woonde:

Rienold Terpstra, landbouwer
Geboren 31 maart 1914 te Doezum
Gearresteerd op 4 mei 1943
Vermoord op 4 mei 1943 te Hoogezand
(zijn naam staat in Gedenkboek 36)

Rienold Terpstra is een boerenzoon uit Doezum die bij zijn ouders op de boerderij woont en werkt. Net als de andere boeren in Doezum weigert Rienold tijdens de stakingen melk te leveren. Als op 3 mei de melklevering onder druk van de bezetter weer wordt hervat, houdt Rienold, samen met zoín 20 anderen, een melkwagen tegen die onderweg is naar de zuivelfabriek. Terwijl de anderen de melkbussen legen, houdt Rienold het paard vast.
Deze actie komt hem duur te staan. Als Rienold de volgende morgen de koeien aan het melken is, haalt een patrouilleauto hem op bij de boerderij in Doezum. Eenmaal in het Scholtenhuis krijgt hij de doodstraf opgelegd. Diezelfde dag nog wordt Rienold Terpstra op 29-jarige leeftijd standrechtelijk gefusilleerd op het terrein van de strokartonfabriek Beukema te Hoogezand. Waar de Duitsers hem begraven hebben, is onduidelijk: Rienold wordt nog steeds vermist.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.227546, 6.233075