TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sporen van de Oorlog Overloon: 11. Museumplein

In het dorp Overloon is een route uitgezet met vijftien borden. Het geeft op vijftien verschillende locaties in het dorp een beeld van wat er zich in het dorp heeft afgespeeld. De route heet: "Sporen van de oorlog" en is mogelijk gemaakt door het Oorlogsmuseum Overloon.

De Slag om Overloon van 26 september tot 14 oktober 1944

Meer dan vier jaar lang was de Tweede Wereldoorlog min of meer aan Overloon voorbijgegaan. Maar op 26 september 1944 bereikte het front dit dorp in De Peel. De smalle strook land die tijdens de operatie Market Garden tussen Eindhoven en Arnhem was bevrijd, werd langzaam maar zeker verbreed. De opmars van het geallieerde leger verliep voorspoedig tot aan Overloon. Daar hadden de Duitsers zich ingegraven om de vijand een halt toe te roepen. Op 30 september zetten de geallieerden de aanval in met de 7e Amerikaanse Pantser Divisie. Na 9 dagen zeer felle strijd trokken de uitgeputte Amerikanen zich terug en werden zij afgelost door Britse legereenheden onder bevel van Generaal-majoor L.C. Whistler. Na een paar dagen van betrekkelijke rust, waarin door hevige regenval Overloon was veranderd in één grote modderpoel, brak op 12 oktober om 11.00 uur de hel los. Anderhalf uur bestookten de geallieerden de Duitse stellingen met zware artillerie en luchtaanvallen. Ruim 100.000 granaten vlogen de Duitsers om de oren. Toen het dorp volledig in puin lag, begon de opmars van de Britten. Huis voor huis werd veroverd ten koste van enorme verliezen. Ook in de bossen vonden felle man tegen mangevechten plaats. Op 14 oktober, om vier uur in de middag, viel het laatste bolwerk, de kerk, in het dorp Overloon. De nog aanwezige Duitsers werden gevangen genomen. Overloon bleef achter als een totaal verwoest dorp.

11. Museumplein

Hier begon het bosgebied, waarin de Duitsers zich in oktober 1944 hadden teruggetrokken en waarin man tegen mangevechten tegen de Britten plaatsvonden. In deze bossen is in 1945 op initiatief van Harrie van Daal met medewerking van de gemeente Vierlingsbeek en de gemeenschap Overloon het oorlogsmuseum opgericht, dat in 1946 werd geopend. Het plein, waarop u zich thans bevindt, was bij de opening de parkeerplaats voor de bezoekers van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Geen boompje is meer heel
Joseph Goebbels Tagebücher 1924-1945

51.570525, 5.956688

Eerbetoon voor Vincent, nog één keer in de schijnwerpers

10nov

Eerbetoon voor Vincent, nog één keer in de schijnwerpers

Met een door hemzelf geschreven lied en zijn door anderen vertelde verhalen staat Oorlogsmuseum Overloon stil bij het leven van paratrooper Vincent J. Speranza. Museum in het Donker gaat op herhaling.

Lees meer

Verhalen uit het museum - Herman the Sherman on Tour - Aflevering 1

mrt2023

Verhalen uit het museum - Herman the Sherman on Tour - Aflevering 1

Nieuw op Youtube, Oorlogsmuseum Overloon besteedt elke week aandacht aan bijzondere objecten & verhalen uit het museum.

Lees meer