TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Listerdam Weuste

Tijdens de Operatie Chastise in de Tweede Wereldoorlog werden Duitse dammen tussen 16 mei en 17 mei 1943 gepoogd op te blazen. Het doel hiervan was om de elektriciteits- en waterproductie van de waterkrachtcentrales in de dammen te stoppen, zodat de oorlogsindustrie in het Ruhrgebied afgezwakt zou worden.

Er werd gebruikgemaakt van een speciaal ontwikkelde stuiterbom. De aanval werd uitgevoerd door het RAF No. 617 Squadron, beter bekend onder de naam Dam Busters. De operatie werd geleid door Guy Gibson.

De Listerdam was een secundair doel, naast 2 andere dammen en nog 3 primaire doelen c.q. dammen. De aanval op de Listerdam was onderdeel van de derde aanvalsgolf, wat in de nacht van 16 op 17 mei 1943 plaats zou vinden. Dit bombardement is echter mislukt; door de mist is het doel niet gevonden.

Het vliegtuig dat de aanval had moeten uitvoeren had de zogenaamde roepnaam Y. York met commandant Anderson en landde met een scherpgestelde mijn op RAF Scampton in Engeland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)