TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Operation Tiger & Sherman DD Tank

Operation Tiger was een 8-daagse grootscheepse generale repetitie van de Geallieerden voor D-Day. Tijdens deze operatie vielen 749 Amerikaanse doden door blunders en een Duitse aanval met E-boten.

Het bijbehorende monument geeft de volgende tekst:

Deze Amerikaanse Sherman DD tank is een stille getuigen van die rampzalige afloop van operation Tiger. Naast de tank is een gedenksteen met het volgende opschrift:

"THIS AMERICAN TANK TOOK PART OF THE D-DAY PRACTICE LANDINGS AT SLAPTON BEACH IN 1944 WHERE IT WAS LOST AT SEA AND THERE REMAINED UNTIL ITS RECOVERY IN 1984.

IT STANDS AS A MEMORIAL TO THOSE AMERICAN LIVES LOST DURING THE COURSE OF THE D-DAY PRACTICE LANDINGS AT SLAPTON BEACH IN 1944. THEIR SACRIFICE WAS NOT IN VAIN. BE THEY EVER IN PEACE"


Dit kan men alsvolgt vertalen:

"DEZE AMERIKAANSE TANK PARTICIPEERDE IN DE D-DAY OEFEN LANDINGEN BIJ SLAPTON BEACH IN 1944, WAAR HET IN DE ZEE VERLOREN GING EN DAAR BLEEF TOT ZIJN BERGING IN 1984.

HET STAAT HIER ALS MONUMENT TER NAGEDACHTENIS AAN ALLE AMERIKAANSE SOLDATEN DIE TIJDENS DE D-DAY OEFEN LANDINGEN BIJ SLAPTON BEACH IN 1944 OMGEKOMEN ZIJN. HUN OPOFFERING WAS NIET VOOR NIETS. MOGEN ZIJ VOOR ALTIJD IN VREDE RUSTEN."


De tekst op een ander bijhorend monument luidt:

HUN NAMEN WORDEN GEËERD

De orders voor operatie Neptune, het marine-onderdeel van de invasie van Normandië op 6 juni 1994, zijn geschreven in het bloed en in de geest van de mannen van de 198 U.S. Navy en 441 U.S. Army, die op 28 april 1944 tijdens oefening Tiger stierven op deze kust. Deze oefening was een voorbereiding op de terugkeer van de geallieerden op het Europese continent. Twee schepen de LST's 507 en 531 werden tot zinken gebracht, terwijl LST 289 zwaar werd beschadigd. Maar de leerpunten hebben bijgedragen aan het succes van de invasie, de bevrijding van Frankrijk en andere landen en uiteindelijk tot de Europese overwinning in de tweede wereldoorlog.

ONTHULD OP 31 MEI 1994
door
THE UNITED STATES NAVY MEMORIAL FOUNDATION
Washington D.C.

OPDAT ZIJ NIET VERGETEN WORDEN


Het monument staat naast de Torcross tank.

Tekst op een ander bijhorend monument:

MONUMENT OPERATIE TIGER

Onthuld door de Verenigde Staten van Amerika ter ere van de mannen van de US Army's 1st Engineer Special Brigade, de 4th Infantry Division, en de VII Corps Headquarters; en de US Navy's 11th Amphibious Force, die stierven in de wateren van Lyme Bay tijdens de vroege uren van 28 april 1944. Ze waren aan boord van landingsvaartuigen en tanks (LST's) van een konvooi dat deelnam aan operatie Tiger, een oefening op Slapton Sands te Torcross in Engeland. De oefening was ter voorbereiding op de aanval op vijandelijke troepen op Utah Beach, Normandië, Frankrijk. Een verrassingsaanval door Duitse torpedoboten (Schnellboots) resulteerde in het verlies van twee landingsvaartuigen en de beschadiging van nog twee. De leerpunten van deze tragedie hebben in hoge mate bijgedragen aan het succes van de geallieerde landingen op D-day in Normandië.
Mogen al deze soldaten en marinepersoneel worden herdacht. Niet alleen voor hun opoffering, maar ook voor hun bijdrage aan de geallieerde zaak in de Tweede Wereldoorlog.

GEDONEERD DOOR
THE 1ST ENGINEER SPECIAL BRIGADE ASSOCIATION


Het monument staat naast de Torcross tank.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

Sherman Medium Tank 1942-45
British and American Tanks of World War Two
The Sherman Tank

50.2687, -3.652458