TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Musée de la Résistance et de la Déportation

Honderd meter boven de eeuwenoude stad Besançon torent de elf hectare grote citadel uit. Een enorm verdedigingscomplex daterend uit de zestiende eeuw.
Tegenwoordig is het een toeristische attractie en herbergt het complex een dierentuin en meerdere musea, waaronder het Musée de la Résistance et de la Déportation. Het museum is gevestigd in een voormalig kazernegebouw en is goed te bereiken afgezien van de stevige klim die voorafgaat aan het middenterrein.

Anders dan de naam doet vermoeden gaat de tentoonstelling over meer dan het verzet en deportaties alleen. De opkomst van Hitler en het nazisme, de repressie in Frankrijk, het Vichy-regime, concentratiekampen en verzet in Europa en de bevrijding komen aan bod. Verdeeld over twintig zalen zijn onder meer wapens, (vervalste)persoonbewijzen en andere documenten en kledij te zien. De begeleidende teksten zijn Franstalig maar op diverse plekken zijn Engels- en Duitstalige brochures opgehangen die een goed beeld geven van wat er per zaal te zien is.

Goed te merken is dat het museum in een middeleeuws gebouw gevestigd is hetgeen je meer zou verwachten bij een tentoonstelling over de middeleeuwen.
De her en der opgestelde neonverliching geeft een wat surrealistische sfeer.
Niettemin een ruim opgezette tentoonstelling met her en der foto’s die schokkend kunnen zijn, zeker voor jonge kinderen.

Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard wanneer u in de buurt bent.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michel Groot
  • Foto's: Michel Groot

47.23173, 6.0314726