TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Memoriaal Mei 1940 - Slag aan de Leie

Wegens onderhoudswerkzaamheden is het museum voor onbepaalde tijd gesloten.

De permanente tentoonstelling "Slag aan de Leie 1940" start met een weergave van het eindoffensief in 1918. Toen werd er ook aan onze Leie-oevers gestreden.

In mei 1940 vormden de velden langsheen de "Golden River" opnieuw een belangrijk slagveld bij de inval van de Duitse troepen. Op de dag van vandaag is men zo goed als vergeten dat de vlasstreek in die bange meidagen herschapen werd in een bloederige akker waar honderden Belgische piotten en burgers het leven lieten. Officieel duurde de slag aan de Leie van 24 tot 28 mei 1940.

In een oude vlasfabriek te Kuurne, te midden van het vroegere slagveld, stellen wij dat stukje vergeten geschiedenis voor met levensechte dioramaís, fotoís, documenten, authentieke uniformen, wapens en tal van andere voorwerpen.

De reconstructie van een schuilkelder, een individuele schuttersput, een officierencel, de buurtwinkel, de krijgsgevangen en dergelijke meer moeten U zeker boeien. Ook themaís als rantsoenering, de luchtoorlog, de bevrijding en de brigade Piron komen er aan bod.

Wegens onderhoudswerkzaamheden is het museum voor onbepaalde tijd gesloten.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jelle Simoens & Historia Belgica
  • Foto's: Frederik De Meyer