TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Graf Adolf Galland

Adolf "Dolfo" Joseph Ferdinand Galland (foto 1) werd op 19 maart 1912 in Westerholt, Westfalen, geboren. Adolf die studeerde in Bur, werd al op heel jonge leeftijd gefascineerd door de luchtvaart, toen hij bij toeval de geluidloze bewegingen van een zweefvliegtuig in de lucht ontdekte. Verkocht als hij was, bouwde hij als amper 12-jarige zelf zweefvliegtuigen, waarmee hij opsteeg van een veldje naast zijn ouderlijk huis.

Na het behalen van zijn schooldiploma in 1928 schrijft hij zich in voor een OfficiŽle zweefvliegopleiding. Het vliegen neemt de jonge Adolf zozeer in beslag dat zijn vader, die trots is op zijn zoon, besluit hem te verrassen met een geweldig cadeau. Hij koopt een gloednieuw recordzweefvliegtuig bij het bedrijf Grunau. Geen wonder dat Galland al in de zomer van 1932 vluchten maakt als student van de vliegschool van Lufthansa in Braunschweig. Zo gaat hij in eerste instantie vliegen als piloot voor Lufthansa.

Als een van de eerste piloten van de Luftwaffe maakte hij kennis met formatievliegen, het vliegen in het wolkendek en met luchtacrobatiek. Na deze opleiding werd hij ingedeeld bij de 2e Richthofen-gevechtsgroep in Doberitz. In de lente van 1937 landde hij met het Condorlegioen in Spanje, waar de burgeroorlog was uitgebroken. Duitsland zag in deze oorlog een ultieme kans om haar gloednieuwe Luftwaffe uit te testen en als gevolg daarvan vochten Duitse piloten, zo ook Galland, aan de zijde van de Nationalisten. Hij vocht mee met een eskader Messerschmitt-jagers. Hij keurde het functioneren van de Messerschmitts goed en schoot zelf en passant ook nog eens tien Republikeinse toestellen neer.
Naast de Messerschmitts waar onder ook de Messerschmitt Me 262, vloog Galland ook de Junkers Ju-88 en de Heinkel He-51.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Foto's: Henny van Loenen (1 & 2) Bundesarchiv (3)
Lees meer (1)