TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Begraafplaats Denderbelle

Het oorlogsmonument op de begraafplaats te Denderbelle herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
De tekst op het monument : "DE GEMEENTE / DENDERBELLE / AAN HARE / OORLOGSSLACHTOFFERS"
De namen op het monument:
Eerste Wereldoorlog:
Soldaten: SINGELIJN R., MARIEN L., VAN DEN BROECK J., MEEVIS K., MATHIJS J.B., CASTEELS W., DE SMEDT A., TIMMERMAN S., VAN BIESEN Fr., CORNELIS P.
Opgeëisten: SENS Oscar, SAEYS Nazarus.
Burgers: BEECKMAN Frans, SMEKENS Lodewijk.
Tweede Wereldoorlog:
Burgers: Mevr. DE ROP-VAN DEN STEEN en haar kinderen Rosa, Frans en Karel, HENDRICKX Fr.
Op 3 maart 1945 kwamen moeder Josephina, in verwachting van haar vierde kindje, en haar kinderen Rosa, Frans en Karel De Rop om het leven als gevolg van een V2-bom die op hun huis terecht kwam in de Groene Wegel te Denderbelle. Deze bom werd naar alle waarschijnlijkheid afgevuurd vanuit de streek van Den Haag, dat toen nog bezet gebied was. Waarschijnlijk was ze gericht op Antwerpen maar is zij in Denderbelle terecht gekomen. De dood van moeder en kinderen bracht gans de gemeente in rouw. Wij hebben het verhaal talloze malen horen vertellen. Vader Jef De Rop was werkzaam bij de firma Callebaut te Wieze, de huidige Chocolatterie Callebaut, maar toen brouwerij-melkerij-chocoladebedrijf. ’s Middags kwam hij naar huis eten, en op zijn terugweg naar het werk was hij in de Kapellenstraat tussen ’t Gildenhuis en de familie Macharis als hij de V2 bom zag vallen op zijn huis, met de catastrofale gevolgen vandien.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2), Marc De Rop (3)