TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumpaviljoen Kamp Amersfoort

HERINNERINGSGEBOUW KAMP AMERSFOORT

Achter de ingang van Kamp Amersfoort staat het herinneringsgebouw.
In het gebouw is een permanente tentoonstelling van voorwerpen en overblijfselen uit Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De muurschildering heeft de kampcommandant tijdens de Tweede Wereldoorlog door gevangenen zelf laten maken.
Op de schildering zien de gevangenen er gezond en tevreden uit.
De commandant wilde zo laten zien dat het leven in Kamp Amersfoort helemaal niet zo slecht was en dat de gevangenen hun tijd nuttig besteedden.

Van Loes van Overeem is een foto te zien. Zij was een Rode Kruishelpster die gevangenen redde door ze ziekt verklaren, zodat ze overgeplaatst werden naar de ziekenbarak.

Er is een miniatuur van de rozentuin te bekijken.

Het beeldje is gemaakt door Jacques Kopinsky die als Joodse jongen van 18 jaar terecht kwam in Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij overleefde de oorlog maar was net als vele andere gevangenen door zijn verblijf in kamp Amersfoort psychisch geknakt.
Na de bevrijding maakte hij dit beeldje en legde zijn ervaringen in Kamp Amersfoort vast in nog andere verschillende kunstwerken.

DE ORIGINELE APPÈLKLOK

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond in Kamp Amersfoort een klokkenstoel met deze appèlklok.
De appèlklok werd meerdere keren per dag geluid. De gevangenen moesten dan doodstil blijven staan en snelle bevelen uitvoeren en zo’n appèl kon uren duren.

Bij de sloop van het kamp in 1968 is deze bewaard gebleven en staat nu op de herdenkingsplaats. De klok wordt nu nog twee keer per jaar geluid, op 19 april, de dag dat de leiding van het kamp werd overgedragen aan het Rode Kruis en op 4 mei de dag van de Nationale dodenherdenking.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Fred Geerligs (1), Paul Wareman (2, 3, 4, 5, 6)
Arie (97) overleefde verschrikkingen in Kamp Amersfoort:Ik werd beschoten toen ik water wilde pakken

3mei

Arie (97) overleefde verschrikkingen in Kamp Amersfoort:Ik werd beschoten toen ik water wilde pakken

Oud-gevangene Arie van Houwelingen (97) opende twee weken geleden samen met demissionair premier Rutte het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort. Als één van de laatste nog levende ooggetuigen blikt hij terug op zijn gevangenschap. ,,Zolang ik nog in staat ben mijn verhaal te doen, zal ik niet zwijgen. Opdat wij niet vergeten.’’

Lees meer

Premier Rutte opent ondergronds museum in Kamp Amersfoort, om 14.00 uur live bij RTV Utrecht

19apr

Premier Rutte opent ondergronds museum in Kamp Amersfoort, om 14.00 uur live bij RTV Utrecht

AMERSFOORT - Demissionair minister-president Mark Rutte opent vanmiddag het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort.

Lees meer